Флагът на НАТО се развя пред президентството

Флагът на НАТО се развя пред президентството
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

11-годишнината от присъединяването на България към НАТО бе отбелязана с тържествена церемония пред президентството.

Там бе развят флагът на Северноатлантическия алианс, а президентът Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул пред парадния вход. По време на церемонията прозвучаха химнът на НАТО и България.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и на началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Пътят на България към НАТО започва на 14 февруари 1994 г., когато страната ни подписва Рамковия документ и се присъединява към програмата на НАТО „Партньорство за мир”. През март 1997 г. правителството приема Национална програма за подготовка и присъединяване на България към Северноатлантическия съюз и постановление на Министерския съвет, с което се създава правителствен механизъм за координация на усилията за подготовка и присъединяване към НАТО - Междуведомствен комитет за интегриране в НАТО.

България получава покана за членство в НАТО на 22 ноември 2002 г., а на 29 март 2004 г. заедно с още шест страни (Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения) става пълноправен член на Алианса.

#НАТО #Росен Плевнелиев #Алианса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници