Най-влиятелните българи

Най-влиятелните българи
A A+ A++ A

През седмицата българското издание на списание Форбс представи първата си класация на най-влиятелните хора в България, в която най-важните 10 са четирима политици от управляващата партия ГЕРБ и шестима олигарси.

Списъкът, който предизвика доста недоумение, е бил събиран  цяла година, като започнал с 250 номинации.

В САЩ тази класация има 20-годишна история. От Форбс България твърдят, че класацията им е направена по същите критерии, по които се прави в цял свят - върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси, колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.

Според главния редактор на изданието изборът не е направен точно чрез гласуване, а по-скоро чрез дебати, задълбочени проучвания, и стотици разговори с уважавани специалисти от различни сфери.

Политиците сред първите 10 са: министър-председателят Бойко Борисов (1-ви), вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков (4-ти), президентът Росен Плевнелиев (5-ти), и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов (8-ми).

Очевидно във всяка държава политиците биха намерили място в подобна класация, защото имат власт да променят нещата. Обикновено историята е съдник дали тези промени са за добро или лошо. Това, че Борисов ще оглави списъка можеше да се предвиди - като се шегуват хората у нас: Бог е българин и министър-председател.

Останалите шест са прелюбопитна смесица от банкери, други олигарси и медийни магнати, някои от които със сенчесто минало - последното е нещо, което българите знаят, но могат да прочетат само в изтеклите дипломатически грами, доклади и новини от чужбина.

За Цветан Василев (2-ри), шеф на Корпоративна търговска банка се смята, че стои зад медийната империя на сенчестия магнат Ирена Кръстева и зад голям брой ключови приватизационни сделки, докато банката му държи близо половината от парите на стратегическите държавни дружества.

Иво Каменов от "Химимпорт" (3-ти) е Иво от мистериозната варненската групировка ТИМ, наречена от бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю "новият лидер в българската организирана престъпност" и "най-модерната форма на организирана престъпност" от разследващия германски журналист Юрген Рот.

Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма" (6-ти) издава заедно с Любомир Павлов вестниците „Труд" и „24 часа". Името му е спрягано по повод на мащабната медийна война с Кръстева и обвиненията в картел на пазара на лекарствата в страната.

Друг бивш посланик на САЩ, Джон Байърли, пише, че „Лукойл" е замесена в скандали за източване на горива и незаконни сделки", и нарича изпълнителния директор на компанията, Валентин Златев (7-ми), "влиятелен играч и задкулисен брокер."

Красимир Гергов, изпълнителен директор на Крес, Пиеро 97, се счита за един от най-заможните българи и най-влиятелният човек в рекламния и медиен сектор. Той е и съсобственик на бТВ.

Единствената дама сред топ 10-те, Цветелина Бориславова, в момента шефка на Българо-американска кредитна банка, е бивша интимна приятелка на Борисов. Пак от американски дипломатически грами научихме, че "Цветелина Бориславова, жената с която Борисов живее, управлява голяма българска банка, която е била обвинена в пране на пари за организирани престъпни групи, както и за незаконни сделки на Борисов."

Форбс България със сигурност са използвали обективни критерии, няма причина да се съмняваме в това. Тази класация просто отразява ситуацията в страната. Показва кой я управлява и кой я контролира. Тя е още едно доказателство за трайната сплав между политиката, големите пари, мафията и медиите, които ги обслужват.

Поизтърканата шега, че всяка държава има мафия, а в България мафията си има държава, вече не е смешна. Тя се превърна във върховно правило в страна без върховенство на закона.

#мафия #Красимир Гергов #Валентин Златев #Лукойл България #Софарма #Огнян Донев #Цветан Василев #Иво Каменов #Химимпорт #Корпоративна търговска банка #Бойко Борисов #Форбс #Българо-американска кредитна банка #Цветелина Бориславова #Цветан Цветанов #Росен Плевнелиев #Симеон Дянков #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"