Работодателите скочиха срещу плановете на Калфин за пенсионна реформа

Работодателите скочиха срещу плановете на Калфин за пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представителните организации на работодателите в България се противопоставиха на изложените от социалното министерство виждания за пенсионна реформа.

"Със съжаление констатираме отказ от програмните намерения на партиите в коалиционното правителство, прокламирани по време на последната изборна кампания, както и откровеното несъобразяване с многократно представяни и аргументирани предложения на организациите на работодателите.Представените идеи за промени в пенсионната система не отговарят на изискванията за цялостна структурна реформа, а целят единствено увеличение на приходната част с цел преодоляване на дефицита на ДОО, а оттам – на консолидирания държавен бюджет", се казва в позиция на работодателите.

Според тях в пакета предвидени мерки са изключени най-съществените и спешни промени. Тези реформи са: почистване на осигурителната система от всички социални плащания, които нямат общо с осигурителния принос, а са с характер на социално подпомагане; ограничаване на мащабните злоупотреби с придобиването на инвалидни пенсии, независимо от наличието на висока степен на съгласие между социалните партньори по този проблем; преструктуриране на системата за ранно пенсиониране, вкл. на лицата по чл. 69/КСО. Въпреки заклинанията за радикални промени, законодателството продължава да произвежда, а обществото – да издържа за сметка на осигурителните фондове неприлично млади пенсионери, служили в отбраната, сигурността и съдебната система на България, получаващи осезаемо по-високи пенсии от останалите граждани.

Другият проблем, според работодателите, е намерението за увеличаване на осигурителните вноски.

#работодатели #пенсии #пенсионна реформа #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"