Момчил Неков: Няма да подкрепя ТПТИ, ако застрашава земеделието ни

Момчил Неков: Няма да подкрепя ТПТИ, ако застрашава земеделието ни
Момчил Неков
A A+ A++ A

Няма да подкрепя споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, ако застрашава земеделието ни, заяви евродепутатът Момчил Неков на организираната от него конференция на тема „Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на преговорите по ТПТИ“.

„Мога да ви уверя е, че всички евродепутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони сме против компромис, който би довел до занижаването на стандартите в сектора в преговорите по ТПТИ“, заяви Неков.

Момчил Неков коментира, че ще настоява признаване на европейските стандарти от САЩ в сегашния им вид, а не обратното.

„Имаме подкрепа дори от американски организации и граждански сдружения, които искат европейските стандарти да навлязат в страната им, тъй като Европа е доайен в това отношение", каза Неков.

Според него географските указания, на които досега не се набляга, са работещ инструмент за защита на продукцията, активно използван от останалите страни членки на Европейския съюз: „Това е решение, което може да подпомогне както малкия, така и средния български производител. Този инструмент дава възможност за налагането на български продукти както на европейския, така и на световния пазар. ЗНП (Защитени названия за произход) и ЗГУ (Защитени географски указания) могат да дадат тласък на земеделските производители, като ги направят по-разпознаваеми, което ще увеличи тяхната конкурентноспособност. Приоритет е да защитим българските продукти не само в Европа, но и на световния пазар“, категоричен бе евродепутатът.

Неков заяви, че ще отнеме време българското земеделие да догони европейското, а използването на ЗГУ и ЗНП е начин, който би подпомогнал бранша в тази насока.

„България е членка на ЕС от 2007 година, а към днешна дата има регистрирани 5 продукта със защитени географски означения (Розово масло, Горнооряховски суджук, Роле „Трапезица“, Филе „Елена“ и Панагюрска Луканка), а Хърватия, която е член от 2014 г., подготвя документите за регистрацията на над 10 такива“, допълни Момчил Неков.

#България #ЕК #САЩ #Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции #Неков #Момчил Неков #ТПТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"