Русия иска да строи в Белене, макар и не АЕЦ

Русия иска да строи в Белене, макар и не АЕЦ
Относно АЕЦ „Белене“ България е поела задължението да заплати всичко, което е произведено до момента, става ясно от думите на министър Добрев (на снимката) след срещата му с руския вицепремиер Игор Сечин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След отказа на България от проекта за АЕЦ „Белене“, възложен на руската компания „Атомстройекспорт“, друга руска компания - „Газпром“, прояви интерес към строителството на паро-газовата централа на площадката в Белене.

Председателят на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на „Газпром“ Алексей Милер заяви този интерес по време на срещата си с българския министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Москва, предава БНР.

Относно АЕЦ „Белене“ България е поела задължението да заплати всичко, което е произведено до момента, става ясно от думите на министър Добрев след срещата му с руския вицепремиер Игор Сечин.

Сумата на задълженията към Русия ще бъде уточнена през април.

Русия освен това ще се включи в работата по трансформирането на проекта „Белене“ от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй.

По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи за нещо, както спомена руската преса по-рано в петък.

Игор Сечин и Делян Добрев са констатирали, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическата воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите.

#Козлодуй #Бойко Борисов #Владимир Путин #Москва #Игор Сечин #Делян Добрев #Алексей Милер #Белене #„Газпром“ #„Атомстройекспорт“ #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"