ГЕРБ изпреварващо внесе промени в Закона за съдебната власт

ГЕРБ изпреварващо внесе промени в Закона за съдебната власт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и още 15 депутати от партията изпреварващо внесоха проект за промени в Закона за съдебната власт в четвъртък.

Такива се изготвят и от правосъдното министерство, но в работна група с участието на магистрати и граждански организации. Те се очакваше да бъдат обявени от министерството на правосъдието, по думите на Христо Иванов след Великден.

От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Проектът предвижда разделяне на ВСС на две - колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите, както и засилване на правомощията на главния прокурор. От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.

По-рано представителите на прокуратурата се оттеглиха от участие в работната група в Министерството на правосъдието за изработване на промени в Закона за съдебната власт.

В сряда правната комисия прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), целящи в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа. 

Преди заседанието на ВСС правосъдният министър Христо Иванов, заяви че не е доволен, че се концентрира толкова много власт на едно място, особено що се отнася до Прокуратурата.

#ГЕРБ #промени #закон #съдебна #власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »