Трима уволнени заради храната на затворниците

Трима уволнени заради храната на затворниците
Изчакваме да мине процедурата по обжалване на тези процедури и едва тогава вече можем да коментираме, обясни министър Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима души са били уволнени от ГД „Изпълнение на наказанията“ веднага щом е установено, че има забавяне на обществените поръчки за затворите, съобщи правосъдният министър Диана Ковачева.

Договорът за изхранване на затворите е сключен през 2009 г., той е за три години и изтича на 4 март, т.е. започват нови процедури за изхранване на затворниците. Те в момента се обжалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и няма решение по тях.

Именно заради обжалването обществените поръчки се забавят и за да не останат затворниците без храна, от правосъдното министерство са сключили договор за доставка на храна през стоковите борси, приемат дарения от БЧК и доставят сирене и кашкавал от държавния резерв.

Освободените служители са виновни за забавянето на сключването на договорите и пускането на обществените поръчки.

„Изчакваме да мине процедурата по обжалване на тези процедури и едва тогава вече можем да коментираме“, обясни министър Диана Ковачева, цитирана от БГНЕС.

Диана Ковачева е разпоредила проверка на Инспектората към Министерството на правосъдието, тъй като получила сигнали за завишаване на количествата и доставките.

„Някои от коментарите са свързани с това, че има динамика по повод на различен брой лица в арестите и там също се променя и цифрата за доставките“, обясни Диана Ковачева.

Няма краен срок за приключване на проверката, от която ще стане ясно дали наистина има нарушения, или се налага обективно завишаване на доставките.

Правосъдният министър обясни, че това е извънредна инспекция, възложена преди около седмица, без да е била планирана предварително.

#Диана Ковачева #правосъдие #храна #затвор #затворници #обществени поръчки #Комисията за защита на конкуренцията #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"