Новият главен съдебен инспектор е Теодора Точкова

Новият главен съдебен инспектор е Теодора Точкова
Теодора Точкова
A A+ A++ A

Парламентът избра нов главен съдебен инспектор, от третия път. В четвъртък сутрин Народното събрание избра съдия Теодора Точкова. За нея гласуваха 195 народни представители, един „против", един беше „въздържал се". Вера Чочкова спечели одобрението на 35 депутати, 2 „против", 124 гласуваха „въздържал се".

Това, което ще се случи в пленарна зала, е изключително важно, подчерта в рамките на дискусиите социалистката Мая Манолова. По думите й, изборът на главен съдебен инспектор щял да покаже отношението на законотворците към съдебната система и реформата. Няколко мнозинства, по думите на депутатката от БСП, са катастрофирали в избора на главен съдебен инспектор. Представянето и на двете кандидатки е достойно, коментира Мая Манолова. Социалистката обяви от трибуната, че ще подкрепи Теодора Точкова.

Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на правната комисия в НС, изрази надежда да се постигне консенсус по избора на главен съдебен инспектор. Неговото предпочитание е също за Теодора Точкова.

За да има избор на главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) е нужен широк политически консенсус по кандидатурата. Именно изискването за квалифицирано мнозинство при гласуването се оказа препъникамък за законотворците.

Припомняме, предишният парламент така и не можа да затвори тази страница, след като не успя да се обедини около един консенсусен кандидат. Миналият парламент успя да „изпита" двете кандидатки за главен съдебен инспектор - Вера Чочкова и Теодора Точкова. Изборът между двете дами трябваше да стане на 19 юни, но така и не се състоя заради политическата обстановка в страната и невъзможността на 42-ото Народно събрание да работи нормално заради липсата на кворум.

Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече още през януари 2013 година.

#Теодора Точкова #съдия #Вера Чочкова #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"