Природозащитници се вдигат на протест срещу проект за златна мина в Крумовград

Природозащитници се вдигат на протест срещу проект за златна мина в Крумовград
A A+ A++ A

Български център за зелена икономика и партия Зелените – Пловдив организират на 2 април от 9.30 часа протест пред министерството на здравеопазването заради потенциалната опасност от отравяне на населението в Крумовград с арсен. Протестиращите ще връчат открито писмо до министър Петър Москов с настояване да разпореди спешно държавен здравен контрол на проект на компанията "Дънди Прешъс Металс" за златна мина в Крумовград.

"Уважаеми доктор Москов, като министър, отговорен за общественото здраве, настояваме да спрете реализацията на проекта, който не предвижда каквито и да е мерки за защита от арсена и да алармирате спешно Министерския съвет и Министерството на финансите за опасността от него за здравето на населението при транспортирането и преработката на концентрата в металургичните предприятия на територията на страната. Възоснова на това правителството и министърът на финансите следва да заемат негативна позиция за отпускането на кредит на фирмата от 45 млн. долара за реализацията на проекта, за който тя кандидатства на 20-ти април 2015 г. пред Съвета на директорите на Европейската банка за реконструкция и развитие, в която участва и Република България", заявяват организаторите.

Над 1000 тона от силно отровния арсен има в рудата от находището “Ада тепе” край Крумовград, където канадската компания “Дънди прешъс металс” подготвя отваряне на златна мина. При обработката на тази руда арсенът представлява реална заплаха за здравето на хората и за екосистемите. Екологично чистият регион в Източни Родопи, част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, рискува да последва съдбата на Средногорието – където след години миннодобивна дейност рязко е увеличена заболеваемостта от онкологични, репродуктивни и белодробни заболявания.

Опасното вещество остава и в извлечения концентрат, който се транспортира по българските пътища до мястото на преработка. Освен Крумовград, застрашен е и регионът около онзи завод за цветни метали, в който бъде пречиствано златото. Там арсенът се превръща в токсичен отпадък, който се натрупва с времето и крие опасност от изтичане в околната среда, във водите за напояване и питейни нужди.

Протестиращите ще изискват от Министерството на здравеопазването да извърши спешна проверка на здравния риск, преди да бъдат задействани процедурите по осъществяване на мината.

#Крумовград #протест #арсен #отрова #Петър Москов #Москов #природа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"