Проект за промени в НК предлага защита срещу тероризма

Проект за промени в НК предлага защита срещу тероризма
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Създава се възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на такива.

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, чиято основна задача е осигуряването на адекватна наказателноправна защита срещу тероризма, съобщават от Министерския съвет.

Сред различните мерки за ограничаване на тази потенциална заплаха са ограничаване на свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове, за предоставянето или получаването на терористично обучение.

Със законопроекта се отстраняват пропуски в НК в контекста на потенциалната заплаха от терористични действия и се изпълняват изискванията на Резолюция №2178 на Съвета за сигурност при ООН за борба с тероризма, уточняват от МС.

Чрез мерките заложени в законопроекта се ограничава и възможността терористичните групи да създават сигурно убежище.

Предлага се допълването на чл. 108а, ал. 1 НК (тероризъм) с онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм.

Криминализират се и определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение. За престъпление се обявява и съгласието на лице да бъде обучаем за терористична дейност. Обучаващият не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за това и разкрие всичко, което му е известно за осъществените престъпни дейности.

 

#промени #НК #предлага #адекватна #защита #тероризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници