От 1 април болниците ще приемат пациенти само с личен документ

От 1 април болниците ще приемат пациенти само с личен документ
A A+ A++ A

От 1 април 2015 г. хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна регистрационна система, припомнят от НЗОК.

За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. Това може да бъде лична карта, временни удостоверения, издадени от МВР при загуба на лична карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за  постоянно пребиваващ в България чужденец, разрешение за (постоянно) пребиваване, БЛД от стар тип (зелен паспорт).

Български граждани без такива документи -

новородени и деца под 14 години, се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник

като данните им се вписват ръчно в регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден.

Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен

контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски

на всеки гражданин.

НЗОК напомня на договорните си партньори, че в Държавен вестник, бр. 21 от 20.03.2015 г., е публикувано Постановление № 57 от 16.03.2015 г. на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). В § 3 на Преходните и заключителни разпоредби на "Методика за заплащане на дейностите в болничната медицинска помощ", както и в чл.94 от Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности,  отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.

#здравноосигурителни вноски #НЗОК #болница #пациент #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"