Антон Радичев: 40 години разкъсва сърцето си на сцената

Антон Радичев: 40 години разкъсва сърцето си на сцената
Антон Радичев във "Волпоне"
A A+ A++ A

Антон Радичев,  човекът и актьорът, на когото ,,непрекъснато му се къса сърцето”, празнува 40 години на сцената на  Народния театър "Иван Вазов".

На 7 април той ще бъде абсурдно смешният Венко в „Работно време” от Камен Донев (на снимката долу) което ще рече - ще плува в свои води. Защото именно комедията – весела, сатирична, абсурдна, черна или просто добра – е истинската творческа стихия на Антон Радичев.

Макар че, колкото и странно да изглежда, той дебютира в Народния театър с драматичната роля на проф. Протасов от ,,Деца на слънцето” от Максим Горки, постановка на неговия учител проф. Филип Филипов. Следват все така сериозни роли в „Унижените и оскърбените” по Ф. М. Достоевски, „Бяг” по М. Булгаков, „Зидари” от П. Ю. Тодоров.

Постепенно нещата идват на мястото си и се появяват забележителните роли пиесите на Йордан Радичков - Иван Гамаша в „Суматоха” (на снимката горе), Великов в „Януари” и Петлето в „Опит за летене” – роля (на снмиката долу), която му донася престижната първа награда за актьорско майсторство на Четвъртия национален преглед на българската драма и театър през 1979 г.

Следват незабравимите с колоритния си щрих роли от българската класика като Хаджията в „Хъшове”, Каракалпаков в „Двубой” и Варлаам Копринарката в „Чичовци” от Иван Вазов.

На сцената на Народния театър е бил също Фигаро в „Сватбата на Фигаро” от П. Бомарше, Епиходов във „Вишнева градина” от А. П. Чехов, Наг в „Краят на играта” от С. Бекет, Гастоне в „Призраци в Неапол” от Едуардо де Филипо. 

Майсторското съчетаване на комично и абсурдно, на смешно и весело, примесено с капка тъга, Радичев е показал като Пържени яйца в „Женитба” от Н. Гогол, шериф Томас в „Човекът, който прави дъжд” от Н. Р. Неш, Корбачо във „Волпоне” от Б. Джонсън, Мъжа в „Рейс” (на снмиката долу) от Станислав Стратиев.

Антон Радичев има над 25 игрални филма в творческата си биография. И досега любими за зрителите остават героите му от „Оркестър без име” (1982), „Хотел Централ” (1983), „Маневри на петия етаж” (1985), „Пантуди” (1993), „Испанска муха” (1998),. а също така и ролите му в телевизионни сериали като „Патриархат” (2005), „Живот на колелета” (1992),  „Време за път” (1987). Част е от легендарното телевизионно шоу „Клуб НЛО”. През този сезон на сцената на Народния  театър „Иван Вазов” играе в спектаклите на Камен Донев „Почивен ден” и „Работно време”. /ДД

#Народен театър #театър #актьор #Народния театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти