Иракският премиер обяви победа срещу "Ислямска държава"

Иракският премиер обяви победа срещу "Ислямска държава"
Премиерът Хайдер ал Абади
A A+ A++ A

Иракските сили, подкрепяни от шиитски паравоенни формирования, освободиха Тикрит от бойците на "Ислямска  държава", съобщи премиерът Хайдер ал Абади в изявление по телевизията, цитирана от сайта на БТА.

Той добави, че войските са разположени из целия град и продължават да ликвидират останките на Даеш (Ислямска  държава). Преди това командването на иракската армия съобщи, че е възстановен контролът над всички правителствени сгради и че през целия ден са се водили ожесточени боеве в покрайнините на града.

Правителствените сили започнаха преди един месец битката за Тикрит, превърнат в бастион на сунитските джихадисти, с  които Багдад и ръководената от САЩ коалиция са във война.

Иракският премиер съобщи, че в днешните боеве са участвали и шиитски милиции, които се бяха оттеглили предишните  дни в знак на протест срещу въздушните удари на водената от САЩ международна коалиция.

Абади поздрави иракските сили за сигурност и доброволците за историческия момент, се казва в съобщение, публикувано в „Туитър“, адресирано към съюзническите паравоенни групи, които са изиграли важна роля в битките  срещу терористите.

Стратегическият град Тикрит (на снмиката долу) беше превзет от членове на радикалната групировка „Ислямска държава“ през лятото на 2014 г.

#Ирак #ислямска държава #победа #Тикрит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"