Ципрас се надява на възраждане на взаимоотношенията между Гърция и Русия

Ципрас се надява на възраждане на взаимоотношенията между Гърция и Русия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция премиер Алексис Ципрас се надява предстоящото му посещение в Русия да допринесе за стимулиране на търговията и икономическите връзки, засегнати от санкциите на ЕС, срещу Москва и забраната на Кремъл върху вноса на хранителни продукти от Съюза.

Гърция не подкрепя санкциите срещу Русия, тъй като те са „път за никъде“, заяви Ципрас в ексклузивно интервю за ТАСС.

Гръцкият премиер се надява, че визитата му в Москва, насрочена за 8 април ще даде свеж тласък в Руско-Гръцките взаимоотношения.

„Това е възможност за тяхното възраждане“, е уточнил Ципрас. Според него основните
Ципрас открои енергетиката, търговията, селското стопанство и туризма, както ключовите области, които предлагат възможности за засилване на двустранното партньорство.

По думите му руската забрана за внос на земеделска продукция от ЕС е нанесла тежък удар на гръцките фермери и съответно на икономиката на страната.

"Ние сме в специална геополитическа среда и имаме общи предизвикателства. Трябва да разберем как да се справим с  тях," каза още гръцкият премиер и допълни, че се надява, че в новата европейска карта за сигурност ще е включена и Русия.

Ципрас призова за решение на кризата в Украйна, заради която започна и потокът от санкции. По думите на Ципрас Гърция, като член на ЕС, може да бъде "мост между Запада и Русия".

"Вярвам, че споразумението от Минск е важно постижение. Мисля, че трябва да се положат всички усилия, за да се спре напрежението в Украйна", добави той.

Посещението Ципрас в Москва идва в труден момент за правителството на левицата на тежко-задлъжнялата Гърция, която се бори за нов спасителен транш от 7,2  милиарда евро от ЕС и МВФ в замяна на реформи в икономиката, данъчното облагане и правосъдна система.

До сега гръцкото правителство представи пакет от 18 реформи пред Европейската централна банка и Международния валутен фонд в петък. По-късно европейските лидери посочиха, че планът за реформи на Гърция не е достатъчен.

„На този фон пътуването на Ципрас "в Москва" повдигна въпроса за това дали посещението е обикновен елемент от многостранната външната политика на новото гръцко правителство, или шарнир към Русия за финансова помощ, в случай че преговорите на Гърция с европейските страни се провалят, коментира в. „Ню Йорк Таймс“.

#Алексис Ципрас #Русия #Гърция #посещение #връзки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"