Кабинетът е готов с пенсионната реформа, следват публични консултации

Кабинетът е готов с пенсионната реформа, следват публични консултации
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът е готов с пенсионната реформа. На 31 март, както беше обещано, официално в Гранитна зала на Министерски съвет бяха представени предложенията на управляващите в присъствието на премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин.

Надявам се до ваканцията да е приета и от парламента, изтъкна министър-председателят, според когото в най-спешен порядък промените трябва да бъдат факт. "Предложенията, които правим, целят консолидиране и възможност за постепенно повишаване на пенсиите на българските граждани", заяви от своя страна социалният министър Калфин.

Мерките, които предлагаме, са дългосрочни и има основа за постигане на широк консенсус, увери той. Настоящият модел на пенсиониране не е работещ и заплашва системата според него.

Следващият месец е месец за публични консултации, обясни Ивайло Калфин. През април ще има НСТС, както и той ще се срещне с всички партии, за да им обясни мерките. До началото на май, според него, мерките могат да се приемат.

Мерките са над 30, които приемаме, подчерта Калфин. Целта е НОИ да стане по-автономен, посочи той. За пенсионирането в сектор „Сигурност" ще се даде възможност на служителите да имат достъп до партидите си, за да ги прехвърлят, ако имат желание.

Ще се върви към минимална възраст за пенсиониране, обясни министър Ивайло Калфин. Средната възраст за пенсиониране на хората в сектора е 52 години и 8 месеца. 75 000 души работят в сферата. Ще има разграничение между чиновниците в службите и хората на терен.

Завишава се контролът върху инвалидните пенсии, стана ясно още от думите на социалния министър.

 

#Ивайло Калфин #пенсии #реформа #НОИ #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"