Достъп до милиони евро за българските предприемачи от плана "Юнкер"

Достъп до милиони евро за българските предприемачи от плана "Юнкер"
Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Планът "Юнкер" цели да създаде нови работни места и да подобри конкурентоспособността на европейския и в т.ч. българския бизнес чрез създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции. Българските предприемачи ще имат достъп до проекти за милиони евро.

Ако бъде прието създаването на този фонд, се очаква да се генерират частни инвестиции в размер до 315 млрд. евро в следващите три години. Това ще стане с помощта на надежден набор проекти, съчетан с програма за помощ, за да бъдат инвестициите насочвани там, където са необходими. Ще бъде съставена пътна карта, на която Европа ще е по-привлекателно място за инвестиции. До края на юни, планът "Юнкер" се очаква да стане работещ.

Според евродепутата Андрей Новаков, от изключителна важност за България е, да се осигурят ясни критерии и методология за оценка на проектите, които са одобрени от всички страни- членки. Междувременно повече от задължително е да има независимост на Наблюдаващия борд за ЕФСИ (даващ критериите за одобряване на проектите, инвестиционните насоки и определящ риска), което означава да няма участие на държави- членки в него, които да се ползват с по-голямо влияние.

Андрей Новаков предлага отпадане на някои от средствата, необходими за финансовото гарантиране на инструмента: прехвърлянето на бюджет от Механизма за свързване на Европа и една от бюджетните линии по "Хоризонт 2020", които са важни инструменти за финансиране на България в новия програмен период.

В комисията по бюджети българският евродепутат настоя за равен достъп на държавите- членки за кандидатстване по проекти.

#Андрей Новаков #ЕФСИ #Механизма за свързване на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"