Близо 14 млн. лева отиват за щетите от снеговете и пороите

Близо 14 млн. лева отиват за щетите от снеговете и пороите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци ще бъдат отделени 13 922 400 лв. от резерва на държавния бюджет. Това предлага на Министерския съвет за одобрение Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, съобщават от пресцентъра на МВР. В понеделник комисията заседава извънредно, като срещата е председателствана от вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова.

От съобщението става ясно, че средствата са предназначени предимно за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от речните корита. Сред одобрените разходи са и няколко проекта за изпълнението на действия срещу активизирането на свлачищни процеси.

За укрепването на свлачищен участък до жилищни блокове № 20 и № 21 в кв. „Веселчане" в Кърджали са предложени за одобрение 413 560 лева.

Припомняме, общинската администрация в Кърджали изчисли, че над 11 милиона лева по седем проекта са й нужни за преодоляване на последствията от бедствието от началото на март месец. Най-голямата поискана сума е за укрепване на свлачището в с. Сипей - 9 млн. и 218 хил.лв. За срутище в землището на с. Пъдарци ще бъдат поискани 1 млн. 670 хил.лв., а за пропадането на земна маса в кв."Веселчане" в Кърджали до блок 15 - 413 хил. лева.

По време на извънредното заседание 914 000 лв. са утвърдени за укрепване на свлачище на път PDV1015 (ІІ-86 Пловдив - Асеновград) - Асеновград - кв. „Горни Воден" - манастир „Св. Кирик и Юлита" при км 1625+80.

890 000 лв. са утвърдени за изграждане на нов водоем „Средна зона" с обем 500 куб.м, гр. Оряхово поради опасност от разрушаване на водоем от активизирало се свлачище.

Значителна част от средствата са предназначени и за възстановяване на водоснабдителните системи и съоръжения в областите: Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик.

#наводнения #бедствия #щети #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »