Детска Евровизия ще бъде в "Арена Армеец"

Детска Евровизия ще бъде в "Арена Армеец"
A A+ A++ A

Българската национална телевизия ще бъде домакин на 13-ото издание на детската "Евровизия". Престижният песенен конкурс ще се състои на 21 ноември в зала „Арена Армеец”.

Милионите зрители ще могат да гледат състезателите пред телевизионния екран или на стрийминг онлайн. Победителят  ще бъде избран от журито и вота на участващите страни в състезанието.

Интересът на телевизионните оператори от цяла Европа остава висок.

През 2014 г. в конкурса участваха 16 страни

Това е най-големият брой, участващи държави от 2007 г. Няколко от тях вече са  започнали да търсят своите нови изпълнители на възраст между 10 и 15 години, които ще имат честта да представят страната си.

"Крисия, Хасан и Ибрахим дадоха този шанс на България и БНТ, коментира генералният директор на БНТ Вяра Анкова. С голяма надежда участвахме в Малта и бяхме много  впечатлени от таланта, енергията и емоциите на всички деца в конкурса. Надяваме се България като домакин да даде ново поле за изява на младите таланти от цяла Европа, като същевременно ги направи съпричастни към красотата и традициите на нашата страна".

Изпълнителният директор на детската "Евровизия" Владислав Яковлев изрази силната си подкрепа и готовност да окаже

съдействие на БНТ при подготовката на тазгодишното домакинство

на конкурса: „Европейският съюз за радио и  телевизия (EBU) и мениджмънтът на детската "Евровизия" ще направят всичко възможно, за да се гарантира, че децата и участващите телевизионни оператори ще станат част от позитивно и забавно събитие, което дава шанс за изява под  светлините на прожекторите и възможност за творчество и създаване на приятелства”.

След като през 2014 година 14-годишният Винченцо Кантиело спечели конкурса във Валета, италианската телевизия RAI първа получи правото да организира тазгодишното издание на конкурса. Но според правилата на състезанието

победителят не е задължен да бъде домакин

"Ние проведохме много разговори с RAI, но, за съжаление, те не бяха в състояние да проведат конкурса. Благодарихме  им за това, че проучиха всички възможности за домакинство. Техният ясно изразен интерес, както и този на България и  други страни, ни показва, че детската "Евровизия" става все по-силна", поясни Яковлев.

В конкурса могат да участват само телевизионни оператори, които са членове на EBU.

В детската "Евровизия" участват изпълнители на възраст между 10 и 15 години.

За първи път конкурсът се провежда  през 2003 година в Копенхаген

Дания. 30 страни досега са участвали в него, като някои от тях са били и домакини. Сред тях са Норвегия, където конкурсът се провежда през 2004 година, Белгия (2005), Румъния (2006), Холандия (2007, 2012), Кипър (2008), Украйна (2009, 2013), Беларус (2010), Армения (2011), Малта (2014), Великобритания, Франция, Швеция,  България, Грузия, Русия, Латвия, Литва, Албания и Сърбия. Събитието е излъчвано и в далечни страни като Австралия и Аржентина.

Досега България е участвала четири пъти в надпреварата – през 2007 г. с "Бон-Бон", през 2008 г. - с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов, и миналата година - с Крисия, Хасан и Ибрахим.

#музика #песни #песен #деца #телевизия #Детска евровизия #БНТ #Крисия #Хасан #Ибрахим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »