Малинов: Политическо престъпление е да не постигнем търговско споразумение със САЩ

Малинов: Политическо престъпление е да не постигнем търговско споразумение със САЩ
Светослав Малинов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическо престъпление е двете най-големи търговски общности - Европейският съюз и САЩ да не се опитат да сключат споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което би създало най-голямата зона за свободна търговия в света. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов по време на публичен дебат по темата.

Малинов подчерта, че дебатът по темата е отворен, все още няма документ с параметрите на споразумението, затова да спрат спекулациите, че ЕС преговаря със САЩ тайно и вече е постигната някаква договорка. Той уточни, че е подкрепил споразумението при обсъждане в ЕП, но има някои резерви и ще зададе своите въпроси.

Евродепутатът е решен да популяризира темата у нас и всеки да може да изрази позиция, но след като се запознае с условията. Тази тема е популярна и в другите страни членки, не случайно на европейско ниво 15 комисии работят по темата. Когато тези комисии дадат становищата си, комисията по международна търговия ще обобщи мненията и ще внесе предложение за гласуване в пленарна зала. Причината с темата да бъдат ангажирани стотици поилтици и експерти е, че за споразумението има високи очаквания, но и много опасения, затова парламентът настоява за прозрачност на процеса.

Малинов обеща, че цялото споразумение ще стане публично, след като е готово. „Има достатъчно време между самото подписване на споразумението и ратифицирането му", обясни той.

Срещу споразумението се изказа Георг Тупарев от партия Зелените. Според него, в ЕС се спекулира с твърението, че САЩ имат голям интерес от договора, а това съвсем не е така. Американската индустрия се опасява, че ТПИП ще ограничи прогреса в цели отрасли. Освен това, този договор ще спре за години наред развитието във фармацията, в здравеопазването, защото такъв тип нови услуги и продукти не влизат и не се толерират от споразумението.

"В момента ТПТИ практически подпомага големите фирми, произвеждащи аспиринчета или виагра, да продължат да го правят безпроблемно, с технологиите си по стария начин. Но през последните 10-15 г. медицинската наука се развива в съвсем друга посока", коментира Тупарев.

Според него, истинският сблъсък за условията на споразумението не е партиен, нито дори национален. Той е между старата и нова икономика - на тези, които живеят в 19 и 20 век и на онези, които са влезли в 21 век.

"В момента новата икономика не иска такива споразумения. В САЩ фирми като “Гугъл“, като “Епъл“, като “Майкрософт“ не искат такива договори. Но старите компании като “Монсанто“, като “Шеврон“ и т.н. имат интерес", коментира още Георг Тупарев.

#Светослав Малинов #Малинов #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"