Спецорган ще проверява политиците за декларирано и реално имущество?

Спецорган ще проверява политиците за декларирано и реално имущество?
Цветан Цветков, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Сметната палата подкрепя идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява  политиците за разминаване между декларираното и реалното имущество.

Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото, каза пред БНР Цветан Цветков.

Дали  политиците имат някакви други имоти, дали ползват някакви други имоти, които  не са на тяхно име, дали децата им учат в скъпи университети, дали пътуват в чужбина и отсядат в скъпи хотели –тези неща са извън правомощията на Сметната палата, допълни той.

Просто трябва да се създаде

специализиран орган, както е направено в Румъния

например, заяви Цветков.

Той очаква да реализира пълен мандат, за да може Сметната палата действително да изпълни своите цели и своето  предназначение като върховна одитна институция, защото "честото прекъсване на мандата и смяната на ръководството се отразява както на нейната работа, така и има последствия и върху функционирането на публичните финанси като цяло".

Не бих се ангажирал с одит на КТБ, заяви категорично Цветков и обясни: "Тя е извън обхвата на Сметната палата.  Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си  функции, но 

частна банка няма как да провери

Законът е много ясен и категоричен. Очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него".

Цветков поясни, че одитната институция може да провери как публичната администрация влага парите си: "При
едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които  азполагат - как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен  иск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки. Това е една от задачите на Сметната палата -

как се управляват публичните финанси

но това е поглед в бъдещето".

Той заяви, че един от приоритетите на Сметната палата ще бъде как различните регулаторни и надзорни органи в  страната изпълняват функциите си: "Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с
КТБ. Това ще бъде приоритет в работата на Сметната палата. След един одит бихме могли да направим своите изводи и  оценки".

Цветан Цветков потвърди, че ще предложи на парламента да утвърди за заместник-председател на Сметната палата Горица Грънчарова. Името на другия заместник-председател ще бъде оповестено утре.

#Цветан Цветков #политици #Сметна палата #Сметната палата #Горица Грънчарова #БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници