Скандал: Ватикана срещу папата заради епископ, защитил свещеник-педофил

Скандал: Ватикана срещу папата заради епископ, защитил свещеник-педофил
Папа Франциск, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на папа Франциск да назначи чилийски епископ, заподозрян, че е защитил свещеник-педофил, го е поставило в неудобна позиция пред Ватиканската комисията за защита на детските права.

Няколко от членовете на новата комисия, създадена от папата за да пресече случаите на педофилия в Католическата църква, са изразили своя шок от решението и са настояли то да бъде отменено.

Хуан Барош, който бе назначен за епископ на чилийския град Осорно миналата събота, отрича да е знаел за действията на свещеника Фернандо Карадима, някога влиятелна фигура в Чилийската църква.

Френският детски психиатър Катрин Боне, назначена в комисията, споделя, че е разочарована от решението:„Въпреки, че  комисията не може да се намесва в индивидуални случаи, бих искала да се срещна с кардинал Шон О‘Майли  (американският президент на комисията), за да обсъдим как да предадем нашите тревоги на папа Франциск“.

Папа Франциск декларира преди време, че се е посветил на целта да промени практиката подобни случаи да бъдат  прикривани от църквата, и прие лично скорошните скандали със свещеници-педофили в Испания и Италия.

#папа #Папата #папа Франциск #скандал #педофил #свещеник #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"