Свлачища и критични речни нива заради валежите

Свлачища и критични речни нива заради валежите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дъждовете в цялата страна са причината за повишени речни нива и активизиране на свлачища. Най-голямо количество валежи са отчетени в Добрич – 22 литра на квадратен метър, съобщиха за от НИМХ към БАН. В Кнежа са измерени 20 литра на квадратен метър, а в София - 17 литра.

С особено внимание се следят нивата на реките Искър, Тунджа при Ямбол и Елхово, Марица и Арда, съобщи екоминистерството.

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни, съобщи за "Фокус" областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По думите на областния управител, към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък е застрашена от високата вода.

По думите му през последните часове се е покачило нивото и на Места, а Струма е вече 2,32 м. Той добави, че засега няма постъпили сигнали за залети земеделски земи и селскостопански площи. Областния управител допълни, че е създадена необходимата организация и се поддържа постоянна връзка с "Напоителни системи", "Пожарна безопасност и защита на населението" и с "Басейнова дирекция".

В събота сутрин река Струма е повишила опасно нивото си и в Перник.

Пороите активизираха свлачища в сатовчанските села Осина, Долен и Жижево. Активизира се и старо свлачище край видинското село Арчар, но без да предизвика нарушения на настилката.

Заради мъгла е ограничена видимостта до 50 м на прохода "Шипка", информира АПИ. До 100 метра е намалена видимостта на "Петрохан", до 150 м - в района на Пазарджик и Свищов.

Поради предстоящ ремонт на виадукт "Елешница" на магистрала "Хемус" е въведена временна организация, като движението изцяло се насочва от активната лента в изпреварващата лента на ляво платно в посока Варна-София .

Временно е затворен за движение пътят Ботевград-Мездра в района на Новачане поради обърнал се ТИР. Обходен маршрут е осигурен в двете посоки по пътя Нови Искър- Своге-Мездра.

#свлачища #Струма #дъждове #реки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"