Газопроводът, убил двама, няма да избухне пак

Газопроводът, убил двама, няма да избухне пак
Миналото лято огромен пожар бушува в близост до транзитния газопровод за Гърция на територията на община Благоевград. Пожарникарите успяха да потушат огъня, преди да пресече трасето на газопровода. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма опасност от нова аварийна ситуация при газопровода между Стряма и Калековец, където двама души загинаха по време на взрив в събота.

Авариралото съоръжение е изолирано от основния газопровод. Крановете се уплътнени и са под постоянно наблюдение. В момента няма изтичане на природен газ в атмосферата, съобщиха от „Булгартрансгаз“, цитирани от „Фокус“.

Налягането на газа в участъка е намалено, без да се нарушава газоподаването в договорените параметри към Гърция и Македония.

Няма непосредствена опасност за жителите на близките населени места.

Работата по изясняване на причините за аварията продължава, съобщи по-рано днес началникът на пловдивския отдел „Инспекция за държавен технически надзор“ Димитър Вълканов.

По думите му два огледа вече са извършени на мястото на аварията.

Няколко са вариантите за възникване на взрива, по първоначални данни.

В този участък от газопровода има две камери – едната е пускова, а другата е приемна. Капакът на едната камера се е откъснал, изхвърчал е, буталото е излязло и е ударило другата камера, като от това се е получил взрив.

Единият вариант за инцидента е неправилен монтаж на капаците, а другият е скъсване на шпилка – техническа неизправност, уточни Вълканов.

Тепърва ще се правят експертизи и ще има по-голяма яснота по случая. На мястото на аварията е пристигнал и директорът на Главна дирекция „Инспекция за държавен тенически надзор“ Юлиян Иванов. Предстои проверка на компресорната станция в Стара Загора.

Експлозията се случи около 16.30 часа в събота по време на рутинна операция по подготовка за извършване на планова инспекция на участък от транзитния газопровод. Двама работници загинаха, а други двама бяха ранени. Състоянието на вторите е стабилно.

Авариралото очистно съоръжение е въведено в експлоатация през 2001 г. Няма данни за отклонения от нормалните експлоатационни условия. Няма неизвършени необходими ремонти.

#съоръжение #Стара Загора #камера #Димитър Вълканов #ранени #експлозия #взрив #авария #Македония #Гърция #Калековец #Стряма #газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »