Отличават Никола Анастасов с "Икар" в Деня на театъра

Отличават Никола Анастасов с "Икар" в Деня на театъра
Никола Анастасов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Любимият на няколко поколения актьор Никола Анастасов е отличен от Съюза на артистите в България за изключителен творчески принос към българския театър и затова ще бъде награден с "Икар" в Международния ден на театъра на 27 март. Награда ИКАР за чест и достойнство, която се определя и връчва от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, тази година ще бъде удoстоен актьорът Стефан Илиев.

По традиция всяка година на 27 март, в Световния ден на театъра, на сцената на Народния театър "Иван Вазов" се връчват годишните награди "Икар" на Съюза на артистите в България. Церемонията тази година е режисирана от Стоян Радев, а сценограф е Мира Каланова. Мотото на тазгодишния Софийски театрален салон и ИКАР 2015 е: "…има думата театърът".

Тази година топактьорите Юлиан Вергов, Иван Радоев и Никола Мутафов ще си съперничат в категорията за поддържаща мъжка роля съответно за постановките "Солунските съзаклятници", "В полите на Витоша" и "Филоктет".

За водеща мъжка роля пък са номинирани Марин Янев за Фернар във „Вятърът в тополите“, Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима“ и Явор Борисов за Филоктет в едноименната пиеса на театрална работилница "Сфумато".

За статуетката за водеща женска роля ще спорят две актриси от Народния театър - Светлана Янчева за безкомпромисната едноименна героиня в „Жана“ от Ярослава Пулинович и Александра Василева за Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид“ от Райнер Вернер Фасбиндер. Сред номинираните в категорията е и Ана Вълчанова за Майката Беатрис във „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел.

Постановката на Явор Гърдев - "Жана" отнася номинация и при категорията за второстепенни женски роли - Елена Телбис е отличена за ролята си на Катя в постановката. Сред най-отличените второстепенни женски роли е и тази на Дария Симеонова за Хор в „Антигона“ от Жан Ануи, както и на Филипа Балдева за Пеперудата във „Фотоапарати“ от Пьотр Гладилин.

Комисията на гилдията е оценила за най-достойни съперници в категорията "Режисура" тази година Стефан Москов с неговата адаптация на "Каквато ме искаш" от Луиджи Пирандело, Петринел Гочев за „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт и Марий Росен за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел.

#Никола Анастасов #Икар #театър #Юлиан Вергов #Явор Гърдев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »