Въвеждат нови мерки в авиокомпаниите след катастрофата в Алпите

Въвеждат нови мерки в авиокомпаниите след катастрофата в Алпите
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Редица авиокомпании от Великобритания, Норвегия и Канада решиха да въведат нови мерки за сигурност, след фаталната катастрофа на Еърбъс 320 в Алпите, при която загинаха 150 души. Компаниите вече изискват в пилотската кабина през целия полет да има най-малко двама души.

В тази връзка и нискобюджетаната компания еasyJet променя своята процедура, считано от петък, 27 март, съобщиха от компанията. „еasyJet ще промени своята процедура и двама членове на екипажа ще присъстват по всяко време в пилотската кабина. Решението е взето след консултация с агенцията за гражданска авиация. Безопасността и сигурността на пътниците и екипажа са най-важният приоритет за авиокомпанията“, се казва в съобщението.

Междувременно, структурата на ООН, отговаряща за гражданската авиация, обяви, че пилотите трябва да преминават през редовни проверки на психическата и физическата годност, предаде AFP.

„Всички пилоти са длъжни да преминават през периодични медицински прегледи от лекар, експерт по авиационна медицина, които включват като оценка на физическата , така и на психическата годност. Ако прегледът установи заподозрян проблем, то трябва да се предприеме по-специализиран преглед, който може да включва нервофизиологично изследване“, се посочва в Международната организация за гражданска авиация.

Според изискванията на редица авиокомпании, включително и български, и досега в кабината не можеше да остане само един човек. Ако един от двамата пилоти иска да излезе, вътре влиза стюардесата.

Следователите смятат, че самолетната катастрофа е причинена от копилота Андреас Лубиц, който е останал сам в кабината, след като колегата му излязъл. На борда на самолета имаше 144-ма пътници и 6-членен екипаж.

#самолет #катастрофа #Алпите #авиокомпании

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"