Руснаците щели да искат 1 млрд. евро от България заради „Белене“

Руснаците щели да искат 1 млрд. евро от България заради „Белене“
Русия възнамерявала да поиска от България компенсации в размер на минимум 1 млрд. евро заради отказа от АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия възнамерявала да поиска от България компенсации в размер на минимум 1 млрд. евро заради отказа от АЕЦ „Белене“.

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ „Белене“, пише днес руският вестник „Комерсант“ в статия, озаглавена „На България й подготвят сметката за „Белене“.

Официално „Росатом“ не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на „минимум 1 милиард евро“, пише вестникът, цитиран от БТА.

На такава сума можело да се изчисляват и претенциите на руската страна.

Източник на вестника, близък до преговорите за „Белене“, смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

„Комерсант“ пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания „Уестингхаус“ върху българското ръководство.

Изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ според източника на „Комерсант“ ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгодно от „Белене“. Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока.

Освен това, докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента.

„Имаме разбираема юридическа основа на взаимоотношенията с българската страна, съответните правомощия и структури за строежа на АЕЦ в Белене, ние отдавна работим, поръчано ни е и се произвежда оборудване за тази централа“, поясни вчера руският енергиен министър Сергей Шматко.

„Естествено, ще формулираме всички свои решения и предложения въз основа на стриктно съблюдаване на тези норми, правила и ангажименти по съществуващите документи“, допълни той.

Днес започват преговорите в Москва на министър Дилян Добрев за доставните цени на природния газ и за проекта „Белене“.

#„Козлодуй“ #компенсации #България #Русия #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници