Реформаторите спират със закон партийните назначения

Реформаторите спират със закон партийните назначения
Брифинг на Реформаторския блок в парламента Снимка: Реформаторски блок
A A+ A++ A

До 3 месеца назначенията минават на конкурс и се въвежда годишна атестация. Над 5000 души за последните 3 години са назначение без конкурси в държавната администрация. От тях 1739 души са назначени със заобикаляне на закона само за 2014 година. Даваме 3-месечен срок всички служители да минат на конкурс, ако са заели позицията без конкурс и в момента така изпълняват задълженията си. Това обяви на брифинг на Реформаторския блок Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

"В тримесечен срок при свободно работно място работодателят е длъжен да обяви конкурс. Слагаме край на това с измененията на Закона за държавния служител, който днес внасяме", заяви Танев.

Съпредседателят на Реформаторския блок подчерта, че внасят зконопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, с който съобразно обещанията в предизборната си програма рязко разширяват кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават чрез конкурс.

"Искаме да подчертаем, че става дума за проблем с десет годишна давност. В мотивите на законопроекта са отразени шокиращи числа относно броя на хора назначени именно чрез използване на вратичките за избягване на конкурсите", добави Кънев.

Той отбеляза, че по този начин "РБ дават много категоричен отговор на изключително нахалните обвинения, точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения".

"Ограничаваме както собствените си министри, така и министри от други политически сили в тяхното изкушение да се поддадат на политически натиск от собствените си структури и да извършват необосновани партийни назначения в държавната администрация, и добави „по повод изключително нахалното обвинение за преяждаме, с този закон слагаме на диета всички политически партии в България“, допълни Радан Кънев.

Ако бъдат приети промените, нито назначенията по заместване, нито тези на непълно работно време ще могат вече да бъдат преназначавани, каквато е досегашната практика. За ръководителите на администрациите остава варианта или да обявят конкурси, или да закрият щатовете.

#Реформаторския блок #Димитър Танев #Танев #Радан Кънев #Кънев #държавен служител #назначения #ДПС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"