Ким Бок-кон за старите тайни на корейската музика

Ким Бок-кон за старите тайни на корейската музика
Ким Бок-кон
A A+ A++ A

Корейците от хилядолетия вярваме, че музиката носи хармонията във Вселената. Музикалният инструмент не е само предмет, който издава звуци, а част от дъблока философия, която е част от корейската и китайската култури. Това заяви Ким Бок-кон, майстор на традиционни музикални инструменти. Той пристигна у нас с още 23-ма представители на различни изкуства за изложбата „Тайните на корейските занаяти”. Поводът е 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея.

Майсторът показа изработен от него 12-струнен музикален инструмент - каягъм. Тялото му се прави от пауловниево дърво, дъното - от кестеново дърво, украсата на горната част - от хурюмок /хинап или корейска върба/, а дръжките от крушово дърво. Този традиционен инструмент има 500-годишна история. Има 12 струни, които отговарят на дванадесетте месеца в годината, дванадесеттте зодиакални знаци и на дванадесетгодишния цикъл в човешкия живот. Дъното му символизира земята, а горната част небето.

Изработката на инструмента може да продължи един месец, но подготовката на материалите отнема години, за се постигне съвършената хармония на звука. Дървото за основата трябва да съхне поне 10 години. Дъното му символизира земята, а горната част небето.

Ким Бок-кон съжалява, че все по-малко млади хора в страната му се интересуват от традиционните занаяти.

"Младите са твърде заети с битовите си нужди и проблеми. Малко сме наследниците на старите майстори, но пък за сметка на това има много добри майстори", разказа той.

Представителни традиционни инструменти са комунго и каягъм. Комунго е 6-струнен инструмент, който е особено почитан от конфуцианските учени. Те вярват, че звукът от този инструмент развива добродетелите и помага в учението. Други традиционни музикални инструменти са адженг, хегъм, бипа и конгху.

Ким си пожелава корейската, а и българската култура, да станат по-популярни в света.

#Ким #Корея #България #музика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"