Захари Бахаров ще пълни зала 1 на НДК шест пъти в годината (СНИМКИ+ВИДЕО)

Захари Бахаров ще пълни зала 1 на НДК шест пъти в годината (СНИМКИ+ВИДЕО)
Явор Гърдев
A A+ A++ A

Захар Бахаров, привлечен за мега продукцията "Игра на тронове", ще има шанса да пълни зала 1 на НДК, и то шест пъти в годината. Толкова са датите, в които на най-голямата сцена у нас ще се играе новият и най-амбициозен театрален проект на Националния дворец на културата - "Квартет - опасни връзки след края на света" по Хайнер Мюлер.

Другата главна роля е поверена на Снежина Петрова, обяви режисьорът Явор Гърдев. Специфично според него е, че ще играят само двама актьори, които ще трябва се справят с повече от една роля.

Билетите за първите две дати - 12 и 17 май, вече се продават на цени от 20 до 50 лв. 

По думите на Гърдев поставянето на Мюлер на толкова голямо пространство е повече от предизвикателство, изискващо изключително много време, усилия, средства, но и смелост: „За мен този проект е специален, защото дава ценната възможност да се смесват в реално време жанрове, поради спецификата на заснемане и монтаж“.

В света на родния театър подобно начинание е експеримент, обясни режисьорът. Докато се развива действието, в реално време, едновременно тече и заснемането му, което дава усещането, че изображението е успоредно на реалното време. За първи път у нас спектакъл ще се тества с Motion Capture. Ще снимат общо три камери, композирани в центъра сценичния кадър.

Явор Гърдев определи проекта като “спектакъл-филм”, припомняйки, че посяга за втори път към текстове на Мюлер: "За разлика от предишния път, сега текстовете са базирани изцяло на този автор, без части на други творци - абсолютно чист текст".

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#Явор Гърдев #театър #НДК #Снежина Петрова #Захари Бахаров #Хайнер Мюлер #Мюлер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"