"Ислямска държава" окупира Татуин

"Ислямска държава" окупира Татуин
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Феновете на култовата поредица „Междузвездни войни“ са предупредени да стоят далече от няколко места в Тунис, свързани с филма, заради джихадистка активност, съобщава Си Ен Ен.

Едно от тях е Татауин, който дава името на родната планета на Люк Скайлокър - Татуин. За мястото се твърди, че е отправен пункт за терористите за влизане в Либия и присъединяване към „Ислямска държава“.

Две оръжейни скривалища на ислямисти са били открити в района по-рано този месец, като едното е съдържало реактивни гранатомети и повече от 20 000 броя други боеприпаси. 

Макар че Татауин не е бил използван като сцена за нито един от филмите за „Междузвездни войни“, някои от сайтовете твърдят, че именно там са заснети кадри от "Междузвездни войни: Епизод I Невидима заплаха", включително домът на младия Анакин Скайуокър и майка му, Шми.

Самата планета Татуин първоначално е трябвало да се казва Юпатау, но после била прекръстена заради приликите с тунизийския град.

Феновете на "Междузвездни войни" често посещават Тунис, за да посетят местата, пръснати из цялата страна, където е сниман филма на снимките. Въпреки това, терористичният атентат от последните дни доведе до предупреждения да не се осъществява пътуване през някои региони.

Миналата седмица, терористи атакуваха музея Бардо музей в столицата на страната. 23-ма души бяха убити, а много други ранени. ИД пое отговорност за атаката, която бе извършена от мъжете по-късно идентифицирани като тунизийци, обучени в Либия.

След нападението няколко държави са издадоха предупреждения за пътуване в Тунис. Посолството на САЩ призова пътуващите да избягват граничните райони заради "периодични инциденти със сигурността." Татауин е 60 мили от либийската граница.

Британското правителство също издаде предупреждение за отмяна на пътуванията до някой от районите в Тунис, освен ако „не е наложително“. Сред тях са Татауин, както и Нефта, където е заснет екстериора около дома на семейство Ларс, където е израснал Люк Скайуокър.

През 2012 г. феновете се опитаха да спасят и реставрират рушащите се останки от мястото на снимките.

#Междузвездни войни #Тунис #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници