Захариев: Има пари за заплати, не знаем кога ще платим

Захариев: Има пари за заплати, не знаем кога ще платим
Валентин Захариев обясни състоянието на дружеството със забавени оценки за въздействие на околната среда (ОВОС), проблеми с банки и дори със студеното време. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Осигурени са средства за заплатите на работниците от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, но не е ясно кога те ще бъдат платени, заяви собственикът на комбината Валентин Захариев.

По думите му тази сутрин е договорено отпускането на пари, като в момента се търсят обезпечения с имущество. Това обаче ще отнеме няколко дни, предаде Дарик радио.

Сделката по прехвърлянето на собствеността на „ГОРУБСО–Мадан“ също е почти приключена, обяви още Захариев.

Работниците в комбината обаче и утре ще излязат на протест, защото са категорични, че докато не видят пари по сметките си, няма да повярват на Захариев. Другата седмица протестите може да се пренесат и в столицата.

След двучасов брифинг собственикът на ОЦК – Кърджали, заяви, че се надява следващата седмица най-сетне да се разплати с работниците в комбината.

Валентин Захариев обясни състоянието на дружеството със забавени оценки за въздействие на околната среда (ОВОС), проблеми с банки и дори със студеното време.

„Никога не съм обещавал невъзможни неща, но нещата, които съм обещавал за заплатите, са били винаги на база на изпълнението на плана. Чух, че прокурорска проверка ще започне в двете дружества – ще се радвам, нека да започне. И те ще открият, че дружеството не е източено, а е наливано. Наливано всеки месец, всяка година под формата на инвестиции“, категоричен беше той.

Пред Дарик представителката на синдикатите Иванка Караколева бе категорична, че смяната на собствеността и в Кърджали е най-добрият вариант.

„Просто не вярваме, докато не го видим. Нали разбирате, че това сме го чували вече през този месец неколкократно“, коментира тя изявлението на Захариев, че заплати ще има.

Междувременно от БСП - Кърджали, алармираха, че работниците в комбината са ощетени още преди влизането на Захариев в него. От партията подготвят сигнал до прокуратурата и искат да бъде сформирана парламентарна комисия за разследване на случая.

„Банката продава Оловно-цинковия комбинат на новия собственик Валентин Захариев. И акционерите в РМД-то, които са основно работниците и служителите, не знаят в крайна сметка, че техните акции са заложени и са послужили като инструмент за овладяване на РМД-то“, обясни Милко Багдасаров.

От година Захариев се опитва да продаде „ГОРУБСО–Мадан“ и ОЦК – Кърджали, в комплект. Водени са преговори и с Николай Вълканов, който ще ръководи „ГОРУБСО“ след окончателното прехвърляне на собствеността.

#Николай Вълканов #Милко Багдасаров #заплати #БСП #синдикат #Иванка Караколева #ОВОС #протест #ГОРУБСО–Мадан #Валентин Захариев #ОЦК #Кърджали #Оловно-цинковия комбинат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"