КНСБ плашат с национална стачка

КНСБ плашат с национална стачка
Пламен Димитров (на снимката) е категоричен, че намерението на Дянков да вдигне едновременно стажа и възрастта за пенсия ще взриви социалния диалог. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако финансовият министър Симеон Дянков наруши едностранно споразумението за повишаване на стажа и възрастта за пенсиониране, това ще доведе до моментални действия на синдикатите, което може да означава и национална стачка, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

През 2010 г. Националният съвет за тристранно сътрудничество подписа пенсионна реформа до 2025 г., според която от следващата година трябва да започне повишение само на осигурителния стаж за пенсиониране с 4 месеца. Възрастта за пенсиониране трябва да започне да се повишава чак през 2021 г.

В началото на седмицата Дянков обяви, че правителството обмисля и възрастта за пенсия, и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца още през 2012 г., за да се намали дефицитът в Националния осигурителен институт.

От КНСБ обаче не одобряват това намерение на финансовия министър, съобщи БНР.

„Да вдигаме стажа драматично, а и възрастта – къде да го направим този стаж и възраст, като няма работни места и никой не създава нови, а напротив – икономиката губи работни места. Сега е моментът, в който ще направим това действие. Категорично заявяваме, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог и ще доведе до моментални наши действия. Това не е заплаха, това просто е реакция, да знае“, подчерта Пламен Димитров.

Според вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров пък в отделни браншове има нагласа за национална стачка.

„Категорично, защото това е подигравка. При разписана пенсионна реформа до 2025 г., приета от работодатели, синдикати и държава, изведнъж се появяват едностранни варианти и решения от г-н Дянков. Ако иска да има социално напрежение, ще му го дадем веднага“, категоричен е Никофоров.

Пламен Димитров настоява въпросът да бъде обсъден с премиера Бойко Борисов.

„Искаме да чуем министър-председателят стои ли зад подписа си още“, каза Димитров.

#Пламен Димитров #президент на КНСБ #Симеон Дянков #Министър на финансите #възраст за пенсиониране #пенсия #правителство #Национален съвет за тристранно сътрудничество #национална стачка #синдикати #Бойко Борисов #премиер #Валентин Никифоров #Националния осигурителен институт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »