Решено: Промяната на пола ще се защитава от дискриминация

Решено: Промяната на пола ще се защитава от дискриминация
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание, като гласува окончателно промените в Закона за защита от дискриминация. Според тях промяната на пола ще се защитава от дискриминация. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин успя да убеди депутатите да гласуват "за", като обясни, че още през 2012 година е започната кореспонденция с Европейската комисия, която поставя въпроса за дискриминация при сменен пол.

„На 22-ри август 2014 година Комисията още един път постави въпроса и февруари месец тази година каза, че очаква да се изпълни новият срок до 31-ви март 2015 година за промяна на закона, иначе ще започне процедура по неспазване на европейското законодателство.“, обясни Калфин.
Той посочи още , че става въпрос за тълкувание и за изясняване на тълкуванието, а не за нови процедури, различни права или някакви други съществени промени в закона.

„Тази промяна ще поясни един текст, който съществува в закона, без да създава от него нови права или нови процедури“, уточни той.

Миналата седмица дебатите бяха прекратени и депутатите не успяха да приемат промените в законопроекта именно заради този текст.

Друга основна поправка в Закона за защита от дискриминацията е свързана с прехвърляне на тежестта на доказване на дискриминация, като дискриминираното лице – ищец или жалбоподател, се освобождава от тежестта на доказване, когато представи факти за наличие на предполагаема дискриминация. В този случай ответникът е този, който трябва да докаже, че няма нарушение на принципа за равно третиране.

#закон #промени #пол #дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници