Войната на олигарсите продължава - Порошенко прие оставката на Коломойски

Войната на олигарсите продължава - Порошенко прие оставката на Коломойски
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Петро Порошенко прие оставката на губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски. Указът бе подписан след среща между двамата.

На мястото на Коломойски вече е назначен Валентин Резниченко, съобщи ТАСС.

Местните медии коментират, че войната между Порошенко и Коломойски продължава с пълна сила. Конфликтът избухна на 19 март, когато Върховната Рада прие законопроект за снижаване на кворума на гласовете за събранията на акционерите от 60 на 50 процента плюс една акция. Заради тази промяна олигарха Коломойски загуби контрол над главната петролна рафинерия в страната -"Укрнафта". Според приетия законопроект той ще трябва да изплати на държавата дивиденти за милиарди.

На 22 март бе съобщено, че „Приватбанк“, която е собственост на олигарха Игор Коломойски, е блокирала сметките на президента Петро Порошенко. Причина за това е, че държавният глава публично осъди олигарха за оскърбление на журналисти. Коломойски нападнал с цинизми журналист на „Радио Свобода“, който му зададал въпрос.

Според местни медии, сметките на Порошенко в "Приватбанк" възлизат на около 50 милиона долара.

От ръководството на банката на Игор Коломойски съобщиха, че финансовата институция замразява на активите на Порошенко заради технически проблеми.

Анализатори коментират, че бурните протести на „Майдана“ преди една година искаха да премахнат олигарсите от властта, но всъщност смениха едни от тях с други. За разлика от преди, когато подобни преобразования се случваха тихомълком, то след спора между Петро Порошенко и Игор Коломойски нещата стоят по съвсем различен начин - борбата е за нови икономически територии.

Ситуацията е извън контрол. След като бе съобщено, че шефът на държавния оператор на нефтопроводите в страната "Укртранснафта" Олександър Лазорко, смятан за човек на Коломойски, се появи информация, че сградата на компанията е била завзета от хора с автомати начело със самия олигарх. Украинският вътрешен министър Арсен Аваков обаче опроверга информацията. Той заяви, че правоохранителните органи контролират офисите на "Укртранснафта".

#Украйна #Петро Порошенко #Игор Коломойски #Коломойски #Порошенко #Арсен Аваков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници