Съдът: Здравната каса злоупотребявала с цените

Съдът: Здравната каса злоупотребявала с цените
В четвъртък парламентът избра Пламен Цеков за управител на НЗОК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият административен съд (ВАС) потвърди злоупотреба с господстващо положение от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През юли 2010 г. КЗК установи, че Здравната каса е нарушила забраната за злоупотреба с господстващо положение, като е налагала на аптеките цени при продажба на лекарствени продукти от Лекарствения списък на НЗОК, пише в съобщението.

За нарушението Комисията наложи имуществена санкция на НЗОК в размер на 30 000 лв. Производството бе образувано по искане от Българския фармацевтичен съюз.

Проучването на КЗК е установило, че в периода 1 февруари 2008 г. - 1 юни 2009 г. НЗОК едностранно е определяла значително по-нисък максимален размер на надценките на лекарствени продукти, частично заплащани от НЗОК, които аптеките могат да заложат при формиране на своите продажни цени.

Извършеното е в отклонение на определения с наредба максимално допустим размер на надценките на лекарствените продукти при продажбата им на дребно, пише в позицията на КЗК.

Върховният административен съд отбелязва, че Касата, чрез монополното положение упражнява натиск за определяне на цените на дребно. Решението на ВАС е окончателно.

По-рано в четвъртък парламентът избра Пламен Цеков за управител на НЗОК.

#ВАС #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #Здравната каса #цени #лекарства #аптеки #Пламен Цеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници