LIC33 поема 900 млн. евро задължения в сделка за 1 евро

LIC33 поема 900 млн. евро задължения в сделка за 1 евро
A A+ A++ A

Инвестиционната група "Люксембург инвестмънт къмпъни 33" (LIC33) придобива 43% от "Виваком", 91% от военните заводи "Дунарит и "Авионамс", 100% от "Национално управление радиотелевизионни станции" (НУРТС), мултиплекса "Фърст Диджитал", пийпълметричната агенция "Гарб" и други медийни активи в сделка за 1 евро.

"Но цената във финансовия свят се изчислява по друг начин - тя е всъщност 900 млн. евро задължения на тези фирми, основно към КТБ, които ще бъдат платени за няколко години", разясни на пресконференция собственикът на LIC33 Пиер Луврие. Той подчерта, че е единствен акционер в компанията. А средствата ще бъдат набирани от финансовите пазари.

Пиер Луврие

"Продавачът даде всички активи и не участва повече в тази ситуация", обяви изпълнителният директор Брус Бауър. "Ние сме независими инвеститори, няма други зад гърба ни", бе категоричен той.

Брус Бауър

Пиер Луврие потвърди в отговор на въпрос, че сделката е с банкера Цветан Василев. "Да, имаме сделка с г-н Василев, закупихме активите от него, но не работим с него сега", уточни той.

"Поемаме бизнеса, изплащаме дълговете, преструктурираме компаниите и инвестираме", описа философията на групата Луврие. "А защо да не направим тези компании европейски лидери?", добави инвеститорът.

"Основната причина да дойдем България е, че имаме опит в развиващи се пазари и в Източна Европа. Ние сме специалисти по финансово оздравяване. Познаваме местната култура, нивото на задлъжнялост е ниско. В България частната собственост е гарантирана и има върховенство на закона", каза Луврие.

Генерал Бертран Кавалие

Стабилизацията, която целят, по думите му има три аспекта - финансови, капиталови и правни. Ще разчитат на сътрудничество с българското правителство. Назначават дю дилиджънс, за да изчислят точния размер на задълженията. Предстоят разговори с квесторите и с евентуалните синдици на банката.

"Не сме тук за 2 месеца, намеренията ни са стратегически, планираме да вървим напред", увери Луврие.

"Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал. Искаме да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора", посочи Бауър.

Жан Жосеф Жакобе

В мениджърския екип са още генерал Бертран Кавалие - старши съветник, специализирал икономическа сигурност, и Жан Жосеф Жакобе, старши съветник, специалист по преструктуриране на инвестициите.

"Няма външен партньор или инвеститор" категоричен бе Луврие. Той отговори отрицателно на неколкократно зададен въпрос за участие на руския олигарх Константин Малофеев.За руската връзка в биографията си той поясни, че паспортът му е европейски, макар и издаден в Москва (показа го), съпругата и дъщуря му са рускини, той самият е работил дълго време в Москва, но е заминал от там поради съображения за сигурност.

"Разбирам, че тази ситуация е трудна за България. Тук сме, защото притежаваме опит и гарантираме прозрачност", подчерта инвеститорът.

Правителството наблюдава сделката

Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и Цветан Василев, е посочено в съобщение, което правителствената пресслужба разпространи след обяд. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност, добавят от там.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях.


 

#Пиер Луврие #Виваком #LIC33 #Цветан Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"