"Ислямска държава" е плод на американския авантюризъм, сочи Асанж

"Ислямска държава" е плод на американския авантюризъм, сочи Асанж
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Авантюризмът на Запада е създал "Ислямска държава", казва в интервю за аржентинския в. "Пахина 12" основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж. По думите му авантюристичните действия на САЩ и на западните им съюзници вече са довели до разрушения в Либия и в по-голямата част от Сирия.

"Сега авантюризмът на Запада руши Ирак с цел достъп до петрола и по други геополитически причини. Мнозина знаят, че в Сирия се доставят оръжия и че се предприемат опити да бъде намалено иранското влияние в следвоенен Ирак чрез подпомагане на сунитите", казва той.

"Мнозина обаче не знаят, че през тези години Саудитска Арабия, Катар и Турция успяха да увеличат властта си и постигнаха известна независимост от САЩ. Затова САЩ вече не са единственият геополитически играч в Близкия изток", смята Асанж.

САЩ са упражнили натиск върху Германия, за да не предостави убежище на бившия сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън, разкрива още Асанж.

Според него служители от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ са отправили ясен сигнал към германските си колеги, че ако не попречат Сноудън да получи убежище, американските агенти ще престанат да споделят с тях разузнавателни данни за евентуални терористични заплахи в Германия. "Тъй че АНС е била изцяло готова да допусне терористични акции в Берлин, ако правителството на Германия реши да даде убежище на Сноудън", подчертава Асандж.

По думите му общественото мнение и печатът в Германия са подкрепяли мнението, че Сноудън трябва да получи убежище от Берлин.

Припомняме, че Сноудън, който публикува данни за глобалната програма на АНС за електронно следене, получи временно убежище в Русия през 2013 г. В родината му срещу него са повдигнати обвинения в разгласяване на секретна информация и го заплашват дълги години затвор. Представители на американското правителство неведнъж са заявявали, че го смятат за предател и нямат намерение да му простят, защото той е нанесъл сериозни щети на националната сигурност.

#Джулиан Асанж #Едуард Сноудън #САЩ #АНС #Ирак #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"