Доходите от депозити рекордно ниски

Доходите от депозити рекордно ниски
A A+ A++ A

Лихвите по депозитите у нас са паднали до рекордно ниски нива през февруари, като средната доходност по тримесечните влогове вече е под 0.9% на годишна база. Това сочи последният анализ на финансовия портал "Моите пари".

Само за година индексът на лихвените нива по влоговете се е свил с около 65%. Финансовият портал изчислява чистия доход от депозитите, след като се приспадне данък лихва. За сравнение - през февруари 2014 г. печалбата и по левовите, и по евровите влогове е била над 2.30%.

През февруари средната доходност от депозитите в евро е паднала до 0.8%, докато през януари е била 0.97%. Индексът по левовите влогове през миналия месец е 0.88 % при 1% през януари.

Според анализа 11 от банките у нас са свалили допълнително лихвите по влоговете си през февруари. Тенденцията на спадане на доходите от депозити започна от 2009 г., но се засили особено в последните месеци. Очаква се това да бъде потвърдено и от лихвената статистика на БНБ, която ще бъде публикувана в четвъртък.

Според информационния бюлетин на БНБ тенденцията лихвите да падат под 1% се засилва от края на миналата година. През декември 4 банки у нас са предлагали влогове с лихва до 1%. Година по-рано само една банка е имала подобни условия. В същото време в края на 2013 г. 14 банки са предлагали продукти с лихви над 4%, докато в края на миналата година е имало само една такава банка.

Прогнозите на БНБ са през тази година лихвите да продължават да падат. Въпреки почти нулевата доходност от влоговете обаче спестяванията продължават да растат. В края на януари в банковата система са били депозирани 58.95 млрд. лв.

Положителна тенденция за потребителите е, че в първите 2 месеца на 2015 г. лихвите по заемите също отбелязват значителен спад. Според анализа на "Моите пари" годишният процент на разходите (ГПР) по ипотечните кредити в евро, който включва всички такси и услуги, пада с 1.09 процентни пункта до 7.07%. За година ГПР по левовите ипотечни заеми намалява също с 1.09 процентни пункта до 6.98%.

Според прогнозите на БНБ за първото тримесечие на тази година банките ще продължат да опитват да раздвижат кредитирането, като облекчат в голяма степен условията си за отпускане на кредити на домакинствата. Според централната банка ще се смекчат допълнително и стандартите за отпускане на фирмени заеми, но в по-малка степен.

#лихви #депозити #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"