ЕК: БЕХ може да е нарушил правилата за конкуренция

ЕК: БЕХ може да е нарушил правилата за конкуренция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) обвини Българския енергиен холдинг (БЕХ) в нарушаване на европейските антитръстови правила и възпрепятстване на достъпа на участници до ключова газова инфраструктура в България. Това става ясно от изложение на Комисията изпратено до холдинга и дъщерните му дружества - доставчика "Булгаргаз" и филиала за газова инфраструктура "Булгартрансгаз". Становището е предварително и не предрешава изхода от разследването.

„Антитръстовите правила на ЕС са важен инструмент за допринасяне за енергийния съюз. Трябва да премахнем бариерите, за да могат гражданите и бизнесът на ЕС да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се конкурират на българките пазари на доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ. Комисията трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп“, заяви комисарят на ЕС, отговарящ за политиката на конкуренция, Маргрете Вестегер.

Българският енергиен холдинг и филиалите му притежават или контролират българската преносна мрежа, единственото съоръжение за съхранение на газ в страната и капацитета на основния тръбопровод за доставки на синьо гориво в България, коментират от ЕК.

През юли 2013 г. Комисията откри процедура, за да разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение на пазарите на доставка на газ в България. Комисията се опасява, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазарите на доставка на газ в България.

През август миналата година беше изпратено становище с възражения относно възможните териториални ограничения в договорите за доставки на електричество на БЕХ с търговци на нерегулирания български пазар за електричество на едро.

#БЕХ #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »