Бездомните кучета в София са над 9000

Бездомните кучета в София са над 9000
Заместник-кметът допълни, че от края на миналата година е въведено чипирането на всички безстопанствени кучета на територията на общината и по този начин се следи популацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По данни от последното преброяване през миналата година броят на бездомните кучета в столицата е малко над 9000, заяви Мария Бояджийска, заместник-кмет в направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столична община.

В интервю за агенция „Фокус“ тя уточни, че предстои да бъде направено ново преброяване.

„Броят на кучетата през годините показваше тенденция на намаляване. През периода 2009–2010 г. се наблюдава леко завишение на популацията и в анализите се подчертават причините за това. Редица безстопанствени кучета се появиха от строителни обекти, които бяха изоставени, от „Кремиковци“, от обекти, които са в райони с ромско население. Имаме специални програми и работим съвместно с неправителствени организации точно за тези места, за да можем да не допуснем увеличаване на популацията“, допълни Бояджийска.

„Работим по програмата за кастрация. Ежедневно се извършват залавяния на кучета, които не са кастрирани, закарват се в приют, където се обезпаразитяват, слагат им се ваксини срещу бяс и се извършва кастрация. Съгласно наредбата и Закона за защита и хуманно отношение към животните, кучетата, които не са агресивни, се връщат на място“, обясни заместник-кметът.

Според нея връщането на място предполага, че тези животни, познавайки територията си, я охраняват и не допускат настаняването на други екземпляри.

„Имаме съвместни програми, заедно с „Помощ на животните в България“ и „Четири лапи“ за осиновяване на животни; активна кастрация в критичните места, каквито са ромските квартали, промишлените зони, изоставените строителни обекти“, каза още Бояджийска.

Заместник-кметът допълни, че от края на миналата година е въведено чипирането на всички безстопанствени кучета на територията на общината и по този начин се следи популацията, както и кога животните са кастрирани, обезпаразитявани, ваксинирани.

#кучета #София #Мария Бояджийска #заместник-кмет #Столична община #Кремиковци #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"