Над България прелитат над 250 000 щъркела всяка година

Над България прелитат над 250 000 щъркела всяка година
Снимка: Българското дружество за защита на птиците
A A+ A++ A

Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта, в нашата страна пристигнаха първите бели щъркели. Още в началото на март бяха наблюдавани щъркели в Южна България, а към днешна дата има данни и за наблюдения в Северна България.

Белият щъркел е една от най-любимите и познати на всички нас птици. С ежегодното си отлитане на юг, хората го свързват с посещение на светите места, което допълнително изгражда неговия положителен образ. Тъй като навсякъде съществува вярването, че той прави гнездата си на свети места, хората гостоприемно го допускат до домовете си вярвайки, че тяхната къща ще бъде щастлива.

„Най – интензивният прелет на щъркели ще е от средата до края на март, когато очакваме хиляди птици да преминат през нашата страна“, коментира Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

„Всяка година над България прелитат над 250 хиляди щъркела, което е 75% от цялата Европейска популация на вида.“, каза още той.

През 2015 г. продължава VII Международно преброяване на белия щъркел. В България то се координира от БДЗП. Преброяването на белите щъркели е една от най-големите природозащитни кампании в света, включващ хиляди доброволци и експерти. То се прави веднъж на всеки 10 години в над 40 страни в Европа и Африка. При него се преброява цялата световна популация на този емблематичен и обичан от хората вид птица, тъй като щъркелът, който живее близо до хората, е индикатор за качеството на средата, която обитаваме и ние – чистота на водите и земеделските земи, наличие на стари дървета и др.

През миналата година над 250 доброволци, граждани и служители на БДЗП се включиха в инициативата, като успяха да преброят общо 1932 щъркелови гнезда от 45 общини в областите Русе, Велико Търново, Враца, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, София, Благоевград, Монтана и Кюстендил. Броят на успешно отгледаните малки беше 3923 през лятото на 2014 г.

 

#Южна България #Северна България #щъркел #щъркели #Българското дружество за защита на птиците #БДЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай