Над 1 тон тротил е взривил в землището на Иганово

Над 1 тон тротил е взривил в землището на Иганово
A A+ A++ A

Все още не може да се каже окончателно, но предполагаемото количество на тротила, който се е взривил в землището  на село Иганово, е над 1 000  килограма, каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Има много версии за инцидента

но на този етап не можем да коментираме, каза още Костов. Не се  изключва нито една версия и ще се изследват всички вероятни причини. Към момента не можем да кажем, че е имало саботаж, но не можем да отхвърлим тази вероятност".

Снимките от безпилотните самолети, който днес обследваха района показват, че е имало авария, каза още Костов. По думите му складът, където са се съхранявали боеприпасите, го няма, тъй като е временен и не е масивна постройка. Няма други материални щети.

В склада ще се влезе, след като периметърът бъде обезопасен.

Към момента периметърът не е обезопасен

за да започнат процесуално-следствените действия в целия обем, в който се изисква, каза още Георги Костов. Той допълни, че ще се изкача 24 часа след взрива и ще се направи проверка от  компетентните технически лица. Когато няма никаква заплаха за служителите, които извършват процесуално-следствените действия, те ще започнат.

Към момента на мястото на взрива пожар няма, ситуацията е овладяна, няма никаква заплаха за гражданите от близките населени места. Ще има Кризисен щаб и утре, ако има промяна в оперативната обстановка, каза още Костов.

Според него самият факт, че при такъв взрив няма пострадали съседни сгради и взривът е относително локализиран, означава, че някой е мислил и е взел подходящо решение, когато е строен този завод.

Случаят в Иганово и адекватната реакция на институциите показа нагледно

как трябва се действа в подобна кризисна ситуация

коментира Веселин Личев, кмет на Сопот. По думите му близо 15 минути след инцидента в община Сопот е заработил Антикризисен щаб, в който са се включили хора от ловни дружини в Сопот и в село Анево, денонощните
дежурни, отговарящи за бедствия, аварии и катастрофи, както и планинските спасители към БЧК.

„Доста сериозна група хора се включи, разпределиха се хора по сирените за евентуално подаване на звуков сигнал
за евакуация”, каза още Личев. По думите му всичко това се прави с една единствена цел - този Антикризисен щаб да държи връзка с Кризисния щаб, който се е създал към ВМЗ-Сопот за евентуално някакви по-сериозни последствия.

Не съществува практическа причина за взривовете в землището на село Иганово, заяви още Личев. По думите му

складът е изключително сериозен по отношение на защита и сигурност

В него е нямало ток,  отопление, електричество и всичко е било чисто. „Изделията са много добре защитени”, добави Личев.

Експертите, пристигнали от София, ще предоставят експертното си мнение след месец. „Възможно е това да се случи и по-рано, ако открият нещо”, коментира кметът. Той обясни, че в конкретния случай не става въпрос за неправилна  утилизация, а за чисто нови боеприпаси, произведени по поръчка.

„Проблемът с  утилизацията е, че се прави в частни фирми, в които няма адекватни мерки за сигурност. Там и нещо  малко да се случи, последствията са много сериозни”, смята Личев. В склада е имало неуправляеми ракети, а всичко е приключило, сякаш нищо не се е случило.

#взрив #Иганово #тротил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »