Цар Киро в затвора заради костенурки?

Цар Киро в затвора заради костенурки?
В търсене на злато полицията откри в двора на Кирил Рашков 28 костенурки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 3 години затвор и 2000 лв. глоба може да получи Кирил Рашков, известен още като „Цар Киро“, заради 28-те костенурки, открити в двора на фамилната му къща в Катуница.

Костенурките са изчезващ вид, защитен от Закона за биологично разнообразие. Хората, които ги оглеждат в домашни условия, подлежат на санкции по Наказателния кодекс.

Костенурките, открити в имението на Рашкови, са от двата вида, които се срещат на Балканския полуостров – шипоопашата и шипобедрена. И двата вида са защитени от закона като изчезващ вид, съобщи БГНЕС.

В момента животните се намират в спасителния център на „Зелени Балкани“ – Стара Загора. Христина Клисурова от спасителния център заяви, че състоянието им е задоволително.

На 9 ноември МВР започна обиск в имотите на Кирил Рашков в Катуница с помощта на археолози от асеновградския музей. През целия ден имотът на „Цар Киро“ беше претърсван с металотърсачи.

Обиск се направи както на сградите, така и на дворните помещения.

МВР не обясни какво се търси по двора, но в медиите излязоха публикации, че полицаите очакват да намерят злато, скрито от Кирил Рашков. Слухове за това, че ромският бос притежава десетки килограми от ценния метал, се появиха още в началото на размириците в Катуница.

Органите на реда обаче откриха само три оброчни плочки и костенурки.

#Цар Киро #Балкански полуостров #Стара Загора #„Зелени Балкани“ #спасителен център #злато #обиск #МВР #костенурки #Катуница #Кирил Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"