БРИКС създават съвместна банка

БРИКС създават съвместна банка
В близост до хотела, в който се провеждаше четвъртата среща на върха на БРИКС, тибетци протестираха срещу Китай и визитата на китайския президент Ху Цзинтао в Индия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На четвъртата им среща на върха лидерите на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, призоваха за създаването на нова съвместна банка за развитие като противовес на подкрепяните от западните страни банки.

Сред основните теми, включени в дневния ред, беше предложението за създаване на първата институция на блока, т. нар. БРИКС Банк, която ще финансира проекти за развитие и инфраструктурни проекти в развиващите се страни, съобщиха АФП и БГНЕС.

Макар че все още е в етап на планиране, новата БРИКС Банк ще бъде потенциален противовес на други мултинационални банки като Световната банка и Азиатската банка за развитие.

В декларацията се казва, че финансовите министри на държавите - членки на БРИКС, ще разгледат „възможностите за осъществяване и жизнеността“ на предложението и ще докладват на следващата среща на върха на блока.

Най-големите страни с бурно развиваща се икономика стигнаха също до заключението, че диалогът е единственият отговор на кризите в Сирия и Иран.

„Съгласихме се, че трайно решение в Сирия и Иран може да бъде намерено само чрез диалог“, заяви индийският премиер Манмохан Сингх в заключително изказване на еднодневната среща на върха в Делхи.

Приетата на срещата декларация предупреждава за „бедствените последици“ от ескалирането на безизходицата в Иран в конфликт и подчертава, че кръвопролитията в Сирия могат да бъдат разрешени с „мирни средства“.

Декларацията изразява също единната подкрепа на блока за мирен процес в Сирия с посредничеството на международния пратеник Кофи Анан. Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, остро се противопоставиха на използването на сила или на външна намеса за разрешаване на сирийската криза и блокирането на ядрените стремежи на Иран.

Другите лидери на БРИКС, които участваха на срещата на върха, бяха президентите Дилма Русеф на Бразилия, Дмитрий Медведев на Русия, Ху Цзинтао на Китай и Джейкъб Зума на Южна Африка.

#БРИКС #Бразилия #Русия #Индия #Китай #Южна Африка #Световната банка #Сирия #Иран #Манмохан Сингх #премиер #Делхи #Кофи Анан #Съвета за сигурност #ООН #Дилма Русеф #Дмитрий Медведев #Ху Цзинтао #Джейкъб Зума

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"