"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Йемен, загиналите са 142

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Йемен, загиналите са 142
Снимка: сайт на БТА
A A+ A++ A

Групировка, представяща се за йеменски клон на "Ислямска държава" (ИД), обяви, че е извършила днешните самоубийствени  атентати в столицата Сана. По последни данни загиналите са 142 човека, а 351 са били ранени, информира сайта на БТА.

Сунитската групировка качи декларация в интернет, в която се казва, че петима нейни бойци камикадзе са извършили "свещената операция" срещу "бърлогите на шиитите".

Атаките бяха насочени срещу джамиите "Бадр" и "Ал Хашуш",  намиращи се в различни райони на Сана, по време на  петъчните обедни молитви.

И двете джамии са под контрола на шиитските бунтовници -

хуси, превзели столицата Сана, но те често са посещавани и от сунитски богомолци.

Автентичността на качения в интернет документ не може да бъде потвърдена и не доказва някаква роля на ИД в  атентатите, коментира АП. Той се появи на същия уебсайт, на който клонът на ИД в Либия пое отговорност за кървавата атака в сряда срещу музея "Бардо" в Тунис.

Ако днешните атентати наистина се окажат дело на ИД, това ще е първата голяма атака на джихадистката групировка в Йемен, смятан за крепост на нейните сунитски съперници от Ал Каида. Хусите са заклети противници на мощния йеменски клон на Ал Каида, смятан от САЩ за нейното най-опасно и най-активно звено.

Привърженици на клона на ИД в Йемен приветстваха

в Туитър и в други социални мрежи днешните кървави атаки срещу джамиите в Сана.

Джамията "Бадр" е била нападната от двама атентатори самоубийци. Първият бил заловен от гардовете, проверяващи
богомолците на входа на храма, и той детонирал взривното устройство, прикрепено към тялото му, на външната врата. Настанала паника, при която вторият атентатор успял да влезе в джамията и да се самовзриви сред хората, твърди официалната агенция САБА. При двата взрива загинали най-малко 16 души.

Други двама камикадзе атакували джамията "Ал Хашуш", убивайки най-малко 30 души. Очевидец разказа, че бил отхвърлен на два метра при единия от взривовете там.

Глави, крака и ръце на загинали хора се въргаляха по пода на джамията

а кръвта шуртеше като река", каза за АП Мохамад ал Анси.

Принадлежащият на бунтовниците хуси тв канал "Ал Масирах" съобщи, че болниците в Сана призовават гражданите да даряват кръв за спасяване на ранените. Показани бяха видеокадри от "Ал Хашуш" след атентата, в които крещящи доброволци изнасят жертвите с пропити от кръв одеяла. Труповете били нареждани на пода на джамията, след което били откарвани с камиони. Сред загиналите бил и висш ислямски теолог на име Ал Муртада ал Махтури, а двама високопоставени лидери на хусите били ранени.

Според новините на този канал бил предотвратен пети взрив на самоубиец в друга джамия в северния град Саада, който е крепост на хусите.

#Сана #ислямска държава #атентат #Йемен #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници