Нов закон слага пръст върху интернет в Турция

Нов закон слага пръст върху интернет в Турция
Турци протестират срещу държавната цензура върху интернет, 2011 г.
A A+ A++ A

Турският парламент одобри закон, затягащ контрола на правителството върху интернет и позволяващ му да блокира уебсайтове - без предварителна оторизация от съда.

Законът за интернет е най-спорния член в т. нар. "законопроект, включващ различни мерки", съдържащ закони на най-различни теми и трябва да бъде приет изцяло, преди отделните точки да се превърнат в закони.

Членът, одобрен от парламента, е подобен на този, одобрен през 2014 г., но отхвърлен от Конституционния съд месец по-късно.

Той позволява на Турската телекомуникационна агенция да

блокира уебсайт, смятан за обиден, нарушаващ правото на личен живот или застрашаващ стабилността на държавата

Провайдерите на сайта имат 4 часа да го свалят и след това се изисква съдебна заповед, която доказва блокирането на сайта след 48 часа. Ако те не спазят заповедта на съда, ги грозят солени глоби.

Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието вече многократно са критикувани за използването на съдебни заповеди за блокирането на критично настроени уебсайтове. През март 2014 г. правителството блокира Туитър и Ютюб, след като те бяха използвани за разпространяването на аудиозаписи, намекващи, че премиерът и приближените му са замесени в корупционен скандал.

Забраната срещу социалните медии беше отменена от Върховния конституционен съд

Този член ще стане закон веднага щом законопроекта, съдържащ и членове за градското развитие и гражданските служби, бъде одобрен напълно.

През 2014 г. Ердоган сравни социалните медии с "нож в ръката на убиец", заявявайки че не харесва, въпреки че през февруари тази година вече започна да туитва от собствения си акаунт.

#мерки #интернет #Турция #Реджеп Ердоган #Туитър #Ютюб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници