Пламен Цеков е новият управител на Здравната каса

Пламен Цеков е новият управител на Здравната каса
За кандидатурата на Пламен Цеков гласуваха 115 от 130 депутати, двама бяха „против“, 13 се въздържаха. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание (НС) избра Пламен Цеков за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За кандидатурата на Пламен Цеков гласуваха 115 от 130 депутати, двама бяха „против“, 13 се въздържаха. В залата по време на дебата присъства и здравният министър Десислава Атанасова, предаде БГНЕС.

Пламен Цеков заяви, че ще се вслуша в съветите на изказалите се и се надява с тяхна помощ голяма част от нещата, които предложи, да се реализират.

„Не се притеснявайте, че моята кандидатура е политическа. От една страна, ще искам да оправдая политическото доверие, от друга, ще се боря и за общественото доверие“, каза той на депутатите в залата.

Въпросът със законодателната наркопоправка, за който гръмна скандалът около името на доктор Цеков, бил приключен за ГЕРБ, тъй като компетентните органи са си казали мнението.

Това се разбра от думите на министър Атанасова и на Даниела Дариткова след заседанието на ПГ на ГЕРБ, когато беше издигната номинацията на Цеков.

Производството е прекратено, прокуратурата се е произнесла и това трябва да бъде забравено, категорична бе министър Атанасова.

Тя и колегите й от ГЕРБ са подкрепили единодушно кандидатурата на Цеков  за управител на касата и смятат, че ще има добър диалог между НС, Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

„Виждам ролята на управителя на НЗОК като един диригент, който трябва да дирижира един оркестър, и ако успеем добре да се сработим, ще се получи една добра симфония“, заяви тогава Цеков.

През март 2010 г. главният секретар на Президентството огласи информацията, че промяна в закона е публикувана в „Държавен вестник“ без указа на държавния глава. На 19 март в Държавен вестник са публикувани промените в Закона за контрол на наркотичните вещества, според които не може да се пускат и рекламират продукти, които съдържат наименования и имат изображения на наркотични вещества. Същият текст е подписан от президента.

Четири дни по-късно в „Държавен вестник“ се появява поправка на същия закон, в който обаче забраната за реклама чрез изображение липсва. На заседанието на 31 март 2010 г. на здравната комисия се разбра, че вторият вариант е бил изчетен в пленарна зала, но председателят на парламента не го е подложил на гласуване.

Така първият текст с пълната забрана на наркотичните вещества отива за обнародване в „Държавен вестник“ с подписите на Цецка Цачева и заместник-председателя на здравната комисия Пламен Цеков. Втората корекция, която е направена, не е подписана от никого. Цецка Цачева не го е подписала.

Без отговор обаче остана тогава въпросът как промяна на един закон се публикува в „Държавен вестник“ без подписа на парламентарния шеф и указ на президента. Янаки Стоилов, депутат от „Коалиция за България“, нарече тогава случая лобизъм и неприкрит интерес на народен представител, който прокарва текст в противоречие с волята на здравната комисия.

По време на обсъждането беше трудно да се определи как е попаднал въпросният текст в „Държавен вестник“, след като самият Пламен Цеков се е подписал под оригиналния текст, но е казал или прочел текст с друго съдържание в пленарна зала на второ четене.

#Народното събрание #НС #Пламен Цеков #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Десислава Атанасова #здравен министър #ГЕРБ #Даниела Дариткова #Министерство на здравеопазването #Здравната каса #президентство #Държавен вестник #Цецка Цачева #Янаки Стоилов #Коалиция за България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"