„Рубин“ купи сръбска фабрика за стъкло

„Рубин“ купи сръбска фабрика за стъкло
Българският производител на стъкла „Рубин“ придоби 63.6% от Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло). Снимка: "Капитал"
A A+ A++ A

Българският производител на стъкла „Рубин“ придоби 63.6% от Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло).

„Сръбският държавен газов монополист „Сърбиягаз“ продаде своя дял от 63.6% в Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло) на българския производител на стъкла „Рубин“ в сделка за 35 милиона евро“, обяви генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович на пресконференция в Белград след подписването на договора, като придобиването е подкрепено от Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде „Капитал“.

„Сърбиягаз“ и КТБ са подписали и анекс към договора, според който банката гарантира изкупуването на сръбската фабрика за стъкло от страна на консорциума от български фирми „Рубин“ и „Глас индъстри“, които в по-голямата си част са собственост на КТБ, допълва агенция „Бета“.

Собственици на плевенската фабрика в момента са „Рубин индъстри“ и австрийският Teos holding, като „Рубин“ опосредствано е свързана с Корпоративна банка, която е и основен неин кредитор.

„Глас индъстри“ е дружество за сделки с недвижими имоти с уставен капитал от 10 млн. лв., което е учредено през януари 2011 г.

Адресът му е ул. „Хубча“ 8, където са регистрирани част от компаниите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Досега плевенската фабрика „Рубин“ притежаваше 34.49% от капитала на сръбската фабрика. Българският купувач е поел ангажимент да инвестира допълнително 22 милиона евро през следващата година в опит да разшири производството на стъклен амбалаж, предимно от бирени бутилки в съоръжението в Парачин - град, разположен на 155 км южно от Белград.

#Цветан Василев #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"