"Ислямска държава" срина католически манастир от IV век

"Ислямска държава" срина католически манастир от IV век
A A+ A++ A

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" не спират варварските си зверства към археологически паметници на културата. След като разруши древните иракски градове Нимруд и Хатра, новата информация от "Дейли мейл" е, че са унищожили древен католически манастир в иракската провинция Мосул. Медията е научила за вандалския акт от местни жители. 

Създаването на манастира е около IV век. 

Припомняме, че само преди седмица джихадистите разпространиха в интернет запис, на който се вижда как унищожават с чукове безценни експонати от музея в Мосул. Преди това стана ясно, че са унищожили и древната джамия от седми век "Ал Фарук", а преди това взривиха Централната библиотека в иракския град Мосул. Изгорени са общо към 10 000 книги, сред които най-редки и ценни ръкописи. 

Екстремистите вече разрушиха много археологически обекти, които обявиха за езически, както и мюсюлмански храмове, сочени за идолопоклонически.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остро осъди унищожаването на реликви в иракския град Мосул от воюващите за ИД джихадисти. Тя отбелязва, че действията на ИД нарушават приетата от Съвета за сигурност резолюция, осъждаща разрушаването на културното наследство и постановяваща мерки срещу незаконната търговия с културни и исторически реликви от Ирак и Сирия.

Бокова се е обърнала с молба към Съвета за сигурност на ООН да бъде свикано извънредно заседание във връзка с необходимостта да бъде защитено културното наследство на Ирак.

#ислямска държава #Ирина Бокова #Мосул #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници