Бунтовниците в Либия отказват аутопсия на Кадафи

Бунтовниците в Либия отказват аутопсия на Кадафи
Погребението на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи беше отложено с няколко дни, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта му. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да се извърши аутопсия на тялото на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, категорични са от Преходния национален съвет (ПНС).

„Няма да има никаква аутопсия нито днес, нито в който и да е друг ден“, заяви в събота говорителят на военния съвет в Мисрата Фатхи Бугача, цитиран от АФП.

„Никой няма да отваря тялото му“, категоричен е той.

Думите на Бугача бяха потвърдени от още двама представители на военния съвет.

Лидерът на ПНС Мустафа Джалил заяви, че в момента се извършва разследване на смъртта на Кадафи, но то не включва извършването на аутопсия.

Тялото на Кадафи е положено в хладилната камера на зеленчуков магазин в Мисрата. Тялото на сина му Мутасим, който загина при падането на Сирт, също беше отнесено там в петък през нощта.

Двете тела са разположени едно до друго върху матраци на пода в хладилната камера. Десетки жители на Мисрата се стекоха тази сутрин в магазина, за да видят тленните останки на бившия си лидер и неговия син.

Муамар Кадафи трябваше да бъде погребан в петък, в съответствие с ислямските традиции. Погребението му обаче беше отложено с няколко дни, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта му и бъде решено къде да бъде погребан.

Диктатурата на Кадафи над Либия продължи 42 години. Революцията на бунтовниците срещу режима му започна през февруари 2011 г. като част от т.нар. Арабска пролет – вълна от политически протести, която свали диктатурите в Египет и Тунис.

По-късно на страната на бунтовниците се включи и НАТО с въздушни удари срещу силите на Кадафи чрез операция „Обединен защитник" с мандат на Съвета за сигурност на ООН, който формално се отнасяше до защитата на цивилното население в Либия.

През август диктатурата на Кадафи падна, след като бунтовниците превзеха либийската столица в битката за Триполи на 21 август, и оттогава той беше в неизвестност до четвъртък, когато намери смъртта си.

#Муамар Кадафи #Либия #НАТО #Триполи #Египет #Тунис #Арабска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"